• :
 • :

Градинарство

Покажани се записи од категоријата: Градинарство


 • Додадено во Градинарство

  Како и ниските температури кои предизикуваат оштетувања на растенијата така и високите температури можат да предизвикаат штети. Додека за ниските температури кои се манивестираат како измрзнатини  сме делумно припремени и преземаме одредени мерки на заштита, оштетувањата од високи температури можат да се јават и манифестираат на повеќе начини. При тоа симптомите кои се манифестираат добиваат сосема погрешна дијагноза како пламеница или трахеомикози.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Влажното и ладно време во изминатите денови создаде поволни услови за  појава на Гниење (Botrytis cinerea) и Пламеница (Phytophtora infestans)  кај доматите расадени во заштитен простор. Гниењето освен на плодовите се појавува и на стеблото и листот, и доколку не се детерминира на време и не се спроведе соодветна заштита со хемиски средства може да нанесе големи штети.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Со визуелен преглед на младите растенија од пипер одгледувани во топли леи, на подрачјето на Скопје регистрирана е појава на вирози.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Во производството на расад голем проблем представува здравствената состојба на семето, присуството на патогените на самите површини каде што се изведува производството на расад, температурата и влагата.

  Неправилноста на било кој од овие фактори допринесува до губитоци при расадо производството, а многу често се јавува и неповолно влијание на сите фактори.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Оксимон 15 е многу активно средство за дезинфекција на база на активен кислород од стабилизирана пероцетна киселина. ОКСИМОН 15  Течен концетрат за дезинфекција на база на активен кислород  бактерицид, вирицид, спороцид, , фунгицид, туберколкуцид и алгицид

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Отпорност на два типа хибриди батвија марула Funsong Syngenta  и Donertie RZ  на зголемените температуру во еснско зимското производство одгледувани во заштитен простор.Во септември температурите беа многу повисоки за овој период на годината. Заради високата температура наводнувањето е сведено на минимум. Вегетацијата се одвиваше забразано

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Насад од домати одгледуван во заштитен простор на површина од 1300м²  во Долно Лисиче. Растенијата се расадени на 15,03,2014. Се користи додатно загревање со тајфун комбинирано на плин и на струја. Средната температура се одржува на потребниот минимум во ладните вечерно часови. Релативната влажност на воздухот се движи во границите на оптималните вредности.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Во изминативе денови како последица на снижувањето на дневните и ноќните температури како и големата разлика помеѓу дневните и ноќните температури се јавува пукање на плодовите кај некој хибриди домат садени за есенско производство. Како главна причина се јавува осетливоста на хибридот во услови на високи температури во текот на денот ( топло и суво време) и ладни и влажни ноќи проследени со висока воздушна влага во текот на утрото.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Зелковите буваци се мали тврдокрилци долги 1,5-3мм, сјајноцрни, темноплави или темнозелени. Некои се еднобојни, а некој имаат жолта надолжна линија. Имаат задебелени задни нозе па затоа добро скокаат. Штетите ги прават возрасните инсекти кои гризаат округли дупки на листот, кои за време на јак напад се спојуваат така да целиот лист може да биде изгризан. За препознавање на нападот какрактетистични се дупчињата во листот.

  повеќе


 • Додадено во Градинарство

  Болести на зелката после расадување предизвикани од габи

  повеќе

Артикли 1 до 10 од 34 тотално.
на страница.