Abate Fatel е златно жолта, а може да добие румено црвена боја

 

Anjou е со зелена боја со сладок вкус настанати се во Белгија  а името го носат по регионот Anjou во Франција

Bartletts / Williams прд Христос

 

 

Bartletts/ Williams пред Hristos е бледо зелена / жолта симетрична круша со сладок и сочен вкус. Позната е какоBartlett vo Severna amerika а истата сорта се вика  Williams во многу други делови на светот. Изворно е откриена од Mr stepenice vo 1765  

 

  Bosc има амеѓа боја и слатко зачински вкус. Сортата е создадена во 1800 год. 

 

 

Concorde е познат по својот висок и издолжен врат и израслина, и густо месо . неговата кожа е златно зелена а неретко и златно жолта. Има сладок вкус на ванила.и чврста структура. Добиен е со вкрстување на konferencija и comice.

 

Konferencija е долго зелено овошје со мазна кожа и слатко и сочно месо кога ќе созрее.

 

Doyenne du comice има бледо зелена/смеѓа боја која станува посветла кога се приближува кон полна зрелост. Слатко сочно кремасто месо со малку со помалку тешка структура. 

 

Starkrimson оваа крушка го добила името по својата силна црвена боја. Имаат дебела, здепасто стебло. Вкусот е сочен и сладок со суптилен цветен мирис

 

Crvena Anjou има темно црвена боја и сладок и сочен вкус