• :
 • :

Актуелно

Најнови вести

 • Амино киселински состав на киселото млеко

  Амино киселински состав на киселото млеко

  Аминокиселините  се основни градежни единици на белковините и се неопходни за човечкиот метаболизам. Нашиот организам ги обработува белковините така што во дигестивниот тракт белковините за разградуваат на помали единици - амино киселини, кои со помош на крвта се разнесуваат до местото на искористување каде што повторно се соединиваат во белковини кои му се потребни на организмот.

  повеќе
 • ГРАНУЛИРАНИ ЃУБРИЊА NOVATEC (НОВАТЕК)

  ГРАНУЛИРАНИ ЃУБРИЊА NOVATEC (НОВАТЕК)

  NOVATEC (НОВАТЕК) се гранулирани ѓубрињаво кои е додаден DMPP, кој претставува специјален нутрификационен инхибитор (инхибитор на нитрификација). NovaTec гранулираните ѓубрињасе добиени со употреба на двете најсовремени и најрепрезентативни технологии за производство на минерални ѓубриња во светот. Bлагодарение на нивната дополнителна стабилизација со DMPP инхибиторот

  повеќе
 • прогноза за производство на јаболка и круша по земји и сорти во Европа за 2015

  прогноза за производство на јаболка и круша по земји и сорти во Европа за 2015

  Повеќе од 300 представници на меѓународната федерација за производство на круши и јаболко  WAPA на 06,08,2015 се собраа на 39 конференција во Мерано Италија. На конференцијата на WAPA е објавена проценката за производство на јаболко и круса за 2015 година.  Во 2015 производството на јаболки во ЕУ ќе биде намалено за 5%, во однос на минатогодишниот принос. Производството на круша ќе биде намалено за 3% во споредба со 2015 год. Во 2015 година приносот ќе биде со висок квалитет имајќи ги во предвид поволните климатски услови и вкупното производство.

  повеќе
 • време за оптимална заштита со Alister Grande

  време за оптимална заштита со Alister Grande

  Пченицата е во оптимален стадиум на развој, а временските услови се погодни за аплицирање. Искористете ја предноста на Alister Grande и олеснете си ги пролетните активности. Alister Grande контактно ќе ги сузбие веќе никнатите плевели, и ќе овозможи продолжено дејство против плевелите кои допрва ќе никнуваат.

  повеќе
 • Сузбивање на теснолисни и широко лисни плевели во житата

  Сузбивање на теснолисни и широко лисни плевели во житата

  Сузбивање на теснолисни и широко лисни плевели во житата

  повеќе
 • Системичен фунгицид за сузбивање на голем број oomycetes (Phytophtora Plasmopora Pythium)
 • Марулата е во фаза кога е неопходно да се изврши прскање со препарати

  Марулата е во фаза кога е неопходно да се изврши прскање со препарати

  Портебно е да се изврши третирање со хемиски средства за заштита од пламеница и сиво гниење кај марулата.

  Високите температури во месеците  Октомври и Ноември  предизвикаа забрзан раст и развој на марулата  садена при крајот на Септември и почетокот на Октомври . Таа сега се наоѓа во фаза пред формирање на главица или лисна розета , што не влијае поволно на понатамошниот развој а во пресрет на ниските температури.

  Некој сорти добро ги поднесуваат постоечките климатски услови додека некој странски хибриди покажуваат слаба отпорност спрема високите температури и релативна влажност во овој период од годината

  повеќе
 • Забрусот е повторно активен. Се очекува интензивен напад на стрните жита.

  Забрусот е повторно активен. Се очекува интензивен напад на стрните жита.

  Zabrus tenebrioides

  Возрасните инсекти се појавуваат во време на млечно-восочна зрелост на стрните жита. Се хранат кратко време со недозреани зрна жито, а потоа се повлекуваат во почвата, каде мируваат 1-2 месеци. Во средината на август ја напуштаат почвата се парат и женките полагаат јајца. Кон крајот на август и во текот на септември се пилат ларвите кои се хранат цела есен. ДОКОЛКУ ИМА 5 ОШТЕТЕНИ РАСТЕНИЈА НА М² ЗАДОЛЖИТЕЛНО ТРЕТИРАЈТЕ! Штетите  на житата ги причинува во стадиум на возрасен инсект и ларви.

  повеќе

Последни Видеа

Equation pro

Ingenio i Illico, Syngenta

Frankliniella occidentalis

Билошка контрола на Тута Абсолута(Тuta Absoluta)

Пченица Апачи(Apaci) и Андино(Andino)

Совет за сеидба на пченица - Академик Србислав Денчич

Биолошки начин на сузбивање на инсекти

Coragen (am Rynaxypur/ Hlorantraniliprol)

Нематоди

нов комбајн

coragen SC 20 (am Rynaxypur/ Hlorantraniliprol) јаболко

coragen sc 20 (am Rynaxypur/ Hlorantraniliprol) компирова златица

дефицит на калциум и сончев пригор

Домат

Кроење на Овошките

Демонстрација на кроење на овошките

Пипер лисичарка реколта 2014

Пипер лисичарка реколта 2014(2)

Пипер лисичарка реколта 2014(3)

Пипер лисичарка реколта 2014(4)